Bol u leđima tokom trudnoće

Tokom trudnoće materica se širi, slabi trbušne mišiće i stvara pritisak na leđa, a može pritiskati i nerve u leđima. Osim toga, dodatna težina koju nosite predstavlja opterećenje za mišiće i zglobove, što može pojačati bol.

Takođe, hormonalne promene tokom trudnoće slabe zglobove i ligamente. Zbog toga možete osećati manjak stabilnosti i bol tokom hodanja, stajanja i sedenja.

Čak tri četvrtine trudnica oseća bol u nekom razdoblju tokom trudnoće. Najčešće se javlja u kasnijim mesecima i pogoršava se kako se trudnoća bliži kraju. Ta bol može potrajati i nakon poroda, ali obično nestaje u roku od nekoliko meseci.

Postoje dve osnovne vrste bola u leđima koje se javljaju tokom trudnoće: lumbalna bol koja se javlja na području donjeg dela leđa i bol u zadnjem delu karlice. Neke žene osećaju obe vrsti boli.

Lumbalna bol podseća na bol donjeg dela leđa koju ste verovatno povremeno osetili i pre trudnoće. Možete imati osećaj da se bol širi i na područje nogu. Sedenje ili stajanje duže vreme obično pogoršavaju bol, a najintenzivnija je na kraju dana.

Veći broj trudnica oseća bol na području karlice. Možete je osetiti duboko unutar stražnjice i bedara. Može biti uzrokovana aktivnostima kao što su hodanje, penjanje po stepenicama, okretanje u krevetu ili podizanje stvari. Položaji u kojima ste savijeni u struku (sedenje na stolici i nagnutost prema napred) mogu bol učiniti još gorom.

Vežbajte
Verovatno ćete osetiti potrebu da se sklupčate u krevetu, ali je najbolje rešenje vežbanje. Posavetujte se sa doktorom pre početka vežbanja, jer postoje situacije u kojima se trudnicama ne preporučuje ta vrsta aktivnosti. Ako je doktor odobrio vežbanje, obratite pažnju na sledeće:

Radite vežbe koje jačaju mišiće, nogu, leđa i stomaka.
Istežite se kako bi mišići nogu i leđa postali fleksibilniji. Istežite se polako kako ne biste stvarali dodatni pritisak na zglobove.
Plivanje je odličan izbor za trudnice jer jača mišiće stomaka i leđa, a ne stvara pritisak na zglobove. Razmislite o prenatalnim treninzima u vodu koji će vas opustiti i značajno smanjiti bol u leđima.
Šetnja (duga i polagana) je, takođe, dobar izbor.

Pazite na držanje
Držite se uspravno kako bi pritisak na karlicu bio što manji.
Ako sedite ceo dan, sedite uspravno. Koristite mali jastuk iza donjeg dela leđa kako biste potpomogli pravilno sedenje. Ustanite i hodajte svakih sat vremena.
Ako stojite ceo dan, tokom pauze sedite uspravno i stavite jastuk iza leđa. Na kraju radnog dana odmarajte tako da ležite na boku i oslonite leđa na jastuk ili naslon od kauča.
Budite svesni pokreta koji bol čine još gorom. Ako osećate bol u donjem delu leđa, pokušajte ograničiti aktivnosti kao što je penjanje uz stepenice i izbegavajte vežbe koje zahtevaju intenzivne pokrete kukovima.
Nosite udobne cipele i izbegavajte visoke potpetice.
Izbegavajte podizanje teških stvari ili ih podižite iz kolena kako biste smanjili pritisak na leđa. Ovo važi za sve osobe, ne samo za trudnice.
Podelite teret na obe ruke – kad idete iz prodavnice, nosite stvari u obe ruke tako da sadržaj bude podjednako težak.
Budite oprezni kada ustajete. Savijte noge u kolenima i koristite ruke tokom ustajanja.
Spavajte na boku sa savijenim kolenima i stavite jastuk između nogu. Kako trudnoća napreduje, koristite i drugi jastuk ispod stomaka.

Opuštajte se
Tehnike opuštanja će vam pomoći da se osećate bolje, barem izvesno vreme.

Topla kupka
Postoje dokazi da topla voda pruža trenutno olakšanje. Pripremite toplu (ne vruću) kupku ili stavite bocu tople vode na leđa.

Masaža
Prenatalna masaža od strane stručnjaka će sigurno pružiti olakšanje. Ako ne možete priuštiti stručnu masažu, neka vam vaš partner nežno izmasira leđa.

Kad bol ne prestaje
Postoje dokazi koji upućuju da akupunktura olakšava bol u leđima tokom trudnoće.

Neke žene odlično reaguju na fizikalnu terapiju, a pozitivna strana je da će vas terapeut podučiti svim vežbama koje možete raditi u udobnosti vlastitog doma.

Ako bolovi ne prestaju, doktor će vas možda uputiti kiropraktičaru, a može vam preporučiti lekove protiv boli.

Kada se obratiti lekaru?

Ako je bol u leđima konstantna, postaje sve intenzivnija i praćena je visokom temperaturom.

Ako osećate konstantnu utrnulost na području stražnjice, prepona, genitalija i anusa.

Ako je bol prisutna u kasnom drugom i trećem tromjesečju. Ovo može biti znak prevremenog poroda, naročito ako je pre niste osećali.

Ako osećate bol ispod rebara ili samo na jednoj strani, a popraćena je groznicom, mučninom i krvi u urinu. To može biti znak infekcije bubrega.

Izvor:yumama.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *